Mihin TYY ottaa kantaa, vaalit ja #instagate

Edustajiston helmikuun kokous alkoi hallituksen kyselytunnilla, jossa puhutti useamman tunnin ajan #instagate (siis mikä? Tylkkärin artikkeli aiheesta). TyTe on samaa mieltä siitä, ettei hallituksen toimintanyt mennyt ihan niinkuin Strömsössä, mutta uskomme kuitenkin, ettei viestinnällinen munaus koskien #koulutulupaus-kampanjaa ollut tahallinen. Meitä kuitenkin huolestutti edustajistossa käydyn keskustelun sävy ja välillä asiattomasti henkilökohtaisuuksiinkin menneet kommentit. 

Helmikuun eväistä kuva jäi ottamatta,
joten on hyvä muistella tammikuun
herkkuja! 
Turun yliopiston ylioppilaskunnan toimintaa ja kantoja ohjaa toimintasuunnitelman ja toetuttamissuunnitelman lisäksi myös poliittinen linjapaperi, joka toimii hallituksen ja työntekijöiden aatteellisena raammattuna (tai edarina taskukoossa) kertoen, mistä ja mitä TYY on miltä. Täältä löytyy siis ylioppilaskunnan kannat toriparkkiin, pyöräteihin, tahdon2013-kampanjaan, koulutuspolitiikkaan ja kaikkeen muuhun vähänkään opiskelijaa koskevaan tai koskemattomaan. 

TyTen lähtökohtana on aina ollut opiskelijan asiaan selkeästi keskittyvä ylioppilaskunta, minkä takia muihin kuin opiskelojoihin suoraan vaikuttaviin asioihin ei meidän mielestämme tulisi ylioppilaskuntana ottaa kantaa.

Ryhmäpuheenvuorossamme totesimme että linjapaperin olisi hyvä sisältää mieluummin tavoitteita ja niitä rajaavia reunaehtoja nykyisten kuvausten ja keinojen sijaan. Linjapaperissa näimme myös paljon päivitettävää, minkä takia lähtökohtana tulee olle kokonaan uuden linjapaperin luominen.


Ohessa myös omia nostojamme linjapaperiin liittyen:

 • TYY Terveeksi linjasi näkevänsä erityisesti terveyteen ja opiskelijan fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseen tähtäävät tavoitteet ensiarvoisen tärkeänä, sillä terveys ja opiskelijan kokonaisvaltainen hyvinvointi on opintojen etenemisen ja valmistuminen lähtökohta. Esimerkiksi päihteiden käyttöön ja siihen liittyviin toimiin keskittyviä linjauksia TYY:llä ei ole ollut, minkä koemme huolestuttavana kun alkoholin suurkulutuksen ja erityisesti humalahakuiseen juomiseen liittyvät riskit ovat huomattavat. YTHS:n opiskelijoiden terveyskyselyn 2012 mukaan joka kolmas korkeakouluopiskelija kertoo juovansa humalahakuisesti.
 • Sosiaalinen hyvinvointi on osa opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia, minkä takia keskustelua myös erilaisten elämäntilanteiden huomioon ottamisesta opintojen yhteydessä tulee pitää yllä.
 • Uuden opintopsykologin palkkaaminen on ollut tapetilla jo vuosia ja TYY Terveeksi toivookin tämän asian priorisoimista. Opetusministeriön laskelmien mukaan jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa.
 • Konkreettisen ongelman ainakin lääkiksessä tuottaa kova opiskelutahtimme, sekä huono jousto ulkoapäin sanellun lukujärjestyksen tiimoilta. Tähän liittyen linjapaperissa puhutaan ”vastuullisuudesta opinnoissaan” yhtenä meriittinä ja tätä olisi mielestämme hyvä avata ja linjata siihen sisältyvän opiskeluissaan hyvää tahtia etenemisen. Tämä olisi hyvä huomioida selvänä meriittinä esimerkiksi ylioppilaskunnan ja yliopiston vastuutehtäviin hakiessa.
 • Myös opettajien palkkauskriteeristöön ja siihen liittyviin pätevyyksiin ja painotuksiin voisi ottaa kantaa nykyistä vahvemmin. Asiaosaamisen lisäksi tulee huomioida myös pedagogiset taidot, opetuskokemus, opiskelijamyönteisyys ja kehitysehdotukset opetettavan aineen suhteen, erityisesti professorien valitsemisen suhteen.

TyTen vaalikoordinaattori 2015
Henni Hiltunen
Odotamme TyTen kanssa innolla linjapaperin osalta käytävää keskustelua ja sen jälkipuintia!

Myös muut ryhmät obat huomanneet vaalien lähestyvän, ja TYY:n toimesta niita luotsaamaan valittiin keskusvaalilautakunta. TyTekin sai oman vaalikoordinaattorinsa Forum Medicumin kokouksessa; ihana ja valloittava Henni Hiltunen! Viime vaaleja luotsanneena en voi kuin olla onnellinen siitä miten hyviin käsiin vaalivoiton tavoittelumme taas kasketaan! Henni esittäytynee itse vielä pian tarkemmin 😉


Yllättävän keväisin terveisin, 
Mirva Matikka
Vararyhmäpuheenjohtaja
Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto on kokouksessaan 25.2.2015 päättänyt:

 • merkitä tiedoksi hallituksen toimintasuunnitelman toteuttamissuunnitelman vuodeksi 2015.
 • valita keskusvaalilautakuntaan seuraavat jäsenet:

                    Vihreä vasemmisto:    Virva Viljanen (pj)            Annaliina Vatula (vara)

                    TuKY-lista:                 Otto Rouhiainen              Aku Kähkönen (vara)

                    Ryhmä Lex:               Miina Rantala                  Ville Laakso (vara)
                    Eduxi:                  Miikka Korventausta         Joni Ervasti (vara)
                    Oikeat:                      Mirka Könnö                    Ville Virtanen (vara)
                    Soihdunkantajat:        Juuso Marttila                  Wilhelmiina Palonen (vara)
                    TYY Terveeksi:           Lassi Laine                      Emily Pan (vara)
                    Vihreä lista:               Kukka-Maaria Wessman   Konsta Weber (vara)
                    Hybridiaani:               Matti Vähä-Heikkilä (vpj)    Laura Aaltonen (vara)
                    Demariopiskelijat – TOSY: Annemari Hannula        Artturi Jyrkkänen (vara)
                    Humanistilista:            Sini Saarinen                  Onni Kaarle (vara)
 • merkitä tiedoksi keskustelun poliittisesta linjapaperista.
 • tukea raumalaisten opiskelijayhdistysten kattojärjestö Opekas ry:tä sen tilavuokrassa.
 • hyväksyä TuKY-listan aloitteen, joka velvoittaa hallituksen valmistelemaan ja julkaisemaan kannanoton, jossa vaaditaan Turun kaupungilta, varsinaissuomalaisilta yrityksiltä sekä alueen korkeakouluilta selkeitä toimia parempien harjoittelu- ja kesätyömahdollisuuksien takaamiseksi opiskelijoille.
 • hyväksyä TuKY-listan aloitteen, joka velvoittaa hallituksen valmistelemaan erilaisia vaihtoehtoja edustajistolle, miten TYYn tulisi ottaa kantaa suomalaisten yliopistojen tekemään koulutusvientiin.
 • hyväksyä Vihreän vasemmiston ponnen, joka velvoittaa hallituksen kutsumaan TYYn merkittävän alumniverkoston, TYY-tytöt, tapaamiseen vuoden 2015 aikana ja nostamaan feminismin kysymykseksi eduskuntavaaliehdokkaiden vaalipaneelissa.
 • hyväksyä Humanistilistan ponnen, joka velvoittaa hallituksen purkamaan keskuudessaan sekä käymään tarvittavat kehityskeskustelut koskien SYL:n eduskuntavaalikampanjan aiheuttamaa niin sanottua sosiaalisen median kohua ja antamaan jäsenistölle kattavan selonteon läpikäymästään prosessista ja siihen johtaneista syistä, sekä esittelemään jatkosuunnitelmansa.
 • hylätä Vihreän listan ponnen, jossa toivottiin TYYn hallituksen ottavan kantaa ns. ”Ben Zyskowiczin leikkauslistaan” SYL:n opintotukikantojen mukaisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s