SYL Liittokokous blogimerkintä opiskelijapolitiikkamärkäkorvan näkökulmia

Ajoittain tarvittiin lääkäriä muistuttamaan,
mistä se käsi alkaa.

Eräänä marraskuun hämäränä ja kosteana perjantaiaamuna pieni väkijoukko alkoi kerääntyä ylioppilastalon eteen. Monenkirjava, vaikkakin selvästi akateemista sivistystä hehkuva, sakki vaihtoi kuulumisia valmistellessaan lähtöä opiskelijapolitiikan kehtoon – Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokoukseen. Aamuinen lähtömme oli täysin kukonlaulussa, ja valmistautuessa vuoden kovimpaan taistoon delegaatit makoilivatkin bussimme penkeillä kuin kellot Salvador Dalin taulussa.
Saapuessamme legendaariselle Espoon Korpilammelle tunnelma oli virittynyt. Pikkutakit risteilivät määrätietoisesti kahvinurkan, neuvotteluhuoneiden ja auditorion väliä kuin intomieliset muurahaiset. Psykologisen, henkisen ja materiaalisen vaikuttamisen mylly oli jo täydessä vauhdissa. Untuvikon taskuun tarttuikin tässä temmellyksessä sateenkaariin pakattuja ehkäisyvälineitä, nimikirjaimin varustettuja hennatatuointeja ja pinssejä.
Kello löi, ja nuoret poliitikonalut jakautuivat suureen auditorioon omiin ryhmittymiinsä. Seurasi lukuisia esittäytymisiä, poliittisia keskustelunavauksia ja varsin vaikuttaviakin puheita. Tunnelmaa väritti asiasisältöisten ja populististen keskusteluiden tasaisen luova vuoropuhelu. LOL eli lääketieteen- ja oikeustieteen opiskelijoiden liitto, jonka joukossa olin istumassa varaedustajana, kuului selkeästi tähän ensimmäiseen asiasisältöiseen kategoriaan. Salin yleistunnelma oli turkulaisen lääkisporvarin näkökulmasta liberaalisen punavihreä. Toisaalta verrattuna mm. lukiolaisten liiton kokouksiin tunnelma oli myös huomattavasti kypsyneempi, rauhallisempi ja asiapainotteisempi. Tätä appelsiinia ei edes yritetty kuoria paljain käsin vaan rauhallisin terävin viilloin. Joidenkin delegaattien asiantuntemus, kokemus ja esiintymistaidot olisivat hukuttaneet alleen kaikki kevyemmät argumentit, kevyempiturkkiset pulut ja varmasti jopa osan ”iha oikeista” kansanedustajistakin. Kansainvälisyystyöryhmässä keskustelua seuratessa tarttui erityisen paljon uutta näkemystä autenttisilta asiantuntijoilta aina SYLin linjauksista Israelin armeijaan. Myös liittokokouksen toiminta- ja vaikuttamistapa alkoivat tässä vaiheessa vähitellen hahmottua untuvikoille.

LOL:n äänimäärä tulee ensi vuonna nousemaan
lääkisryhmien saamien vaaliovoittojen myötä.

Ilta, tunnelma ja tunteet alkoivat todella kulminoitua vasta puheenjohtaja- ja hallituksenvalintatenttien kohdalla. Ehdokkaita pommitettiin erilaisissa ”kuumotustenteissä”, jotka käsitykseni mukaan jakautuivat myös provosoiviin ja enemmän asiapohjaisiin. Näiden ehdokastenttien jälkeen eri ryhmittymät kokoontuivat pelon ja jännityksen sekaisin tunnelmin neuvotteluasemiinsa, joissa analysoitiin ehdokkaita ja kaikkia mahdollisia skenaarioita. Neuvottelijat kiersivät ryhmittymien välillä yrittäen sopia excel-miehen laskelmoimia hyviä diilejä. Neuvotteluissa syntyi lukko kolmen suuren ryhmittymän välillä, joka raukesi vasta aamuyön edettyä hyvin hyvin pitkälle. Liittokokouksen fiilis syntyikin ehkä juuri tästä jännityksestä sekä avoimesta ja kunnioittavasta mielipiteiden vaihdoista.

TyTen delekaatio SYL:n liittokokouksessa

Lauantaina SYLille valittiin uusi puheenjohtaja ja hallitus vaaleilla. Neuvottelukulttuuri sai perinteiseen tapaan kritiikkiä, tosin tällä kertaa ulkomaalaiselta maisterivaihto-opiskelijalta, joka marssi liittokokouksen eteen vahvan kritiikkinsä kanssa.
Kokonaisuudessaan liittarit opettivat todella paljon SYLin toiminnasta ja opiskelijapolitiikasta kokonaisuudessaan. Omat näkemykset hioutuivat. Keskustelut useiden henkilöiden kanssa erilaisilla taustoilla kasvattivat ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Liittari on myös mahdollisuus tehdä tuttavuuksia tulevaisuuden vaikuttavien ihmisten kanssa sekä oppia jotain heiltä.
Kiitos, toivottavasti tulevaisuudessa vielä uudestaan moninkerroin osaavampana vaikuttajana.


Aksel Vuornos,
TyTe-vaikuttaja 
Fetus ja opiskelijapolitiikan märkäkorva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s